KOKKENS viktigste redskap på kjøkkenet
Godt verktøy er halve jobben!
Kniven er naturligvis den ubestridte eneren, om det er ett kjøkkenredskap som skal pekes ut. De fleste kokker ville valgt kniven, fordi kniven er et verktøy som hjelper deg å gjøre det meste med råvarene.
Godt verktøy er halve jobben, og halve moroa. Forskjellen på å lage et måltid med en god og en dårlig kniv er mye større en man skulle tro, og det er fort gjort å overse som en av de viktigste tilskuddene til et kjøkken der det skal lages mye god mat - enten det er på hytta eller i hjemmet.
Det finnes hovedsakelig to hovedtyper kniver; utstansede og helsmidde. De utstansede knivene er billigere, lettere og har et knivblad med samme tykkelse hele veien. En helsmidd kniv koster mer å produsere, men har en kraftigere klinge. Hos Hyttefeber.no får du et utvalg kokkekniver fra Øyo, inkludert de helt nye og veldig prisgunstige knivsettene Sjære, Spurv og Hegre, samt kniver som er beregnet for både hverdagskokken og gourmetkokken, blant andre kniven som fikk terningkast 6 av Aftenposten, som også er vår store favoritt.
Ta vare på knivene så varer de lenge
Det anbefales på det sterkeste å alltid vaske kniven umiddelbart etter bruk. Vask den for hånd, i varmt såpevann, og husk å tørke den skikkelig. Selv rustfritt stål kan begynne å ruste om den er dårlig rengjort, eller blir liggende i vann og fukt. Kniver skal oppbevares slik at de ikke er i kontakt med andre kjøkkenredskaper, og vi anbefaler denne praktiske eikelisten med innebygget magnet.
Sliping av kniver
Hvis du sliter med å holde kniven skarp ved bruk av skjerpestål, brukes bryne. En diamant eller keramisk bryne som helst ikke er for grov. Fukt brynet godt i vann, hold kniven i riktig vinkel, ca 20 grader. En universalslipt kniv, med egg på både venstre og høyre side, brynes på begge sider. Bruk samme trykk, og en sammenhengende og jevn bevegelse. Husk å opprettholde samme eggvinkel på begge sider. Knivsliping er en kunst, og er du usikker er det alltid best at du får noen til å demonstrere det for deg første gangen, så du får et godt resultat.
Kniven som fikk teningkast 6 i Aftenposten, er også vår favoritt. Den 16,5cm lange Santoku varianten sav SAMARAGD DAMASK serien til Øyo
Skjærebrettet er nesten like viktig som kniven
For mange kokker er skjærebrettet det neste på listen over de aller viktigste man må ha for å få det beste ut av en god kniv. Kniven trenger et stabilt og rett underlag å kutte mot når en lager mat. Det må ikke være for hardt eller for mykt. Hardt tre er perfekt til dette, og fjøla bør være minst 2-3 centimeter tykk, og så stor som mulig. Å bruke for liten skjærefjøl er en av de store syndene hobbykokker ofte gjør på kjøkkenet, ifølge proffene.
Bakterieresistens
Ingenting er som er som en god eikefjøl med litt tyngde som ligger stabilt når du kutter. Plast synes vi er en uting, og det mange ikke vet er at at både eik og furu gir bakterieresistens.
Det beste med en skikkelig eikefjøl, er at den vil vare i det uendelige om du tar godt vare på den. Sett den inn med matolje om den blir tørr, og for å fjerne hakk og kutt som kan være vanskelige å vaske og samler bakterier, er det bare å pusse over med sandpapir - så blir de som ny på 1,2,3.
Vår største fjøl av eik for gourmetkokken -Gourmetfjøla
En god og lett håndterbar fjl av eik -
Hverdagsfjøla